restauracja

Restauracja – pomysł na biznes

Wspaniałym pomysłem na założenie własnego biznesu jest otworzenie restauracji. Z pozoru wydawać by się to mogło prostą sztuką, jednak aby nie podzielić losów bohaterów „Kuchennych Rewolucji” należy dobrze się do tego zabrać od samego początku.

Podstawą dobrze prosperującej restauracji jest lokalizacja. Jak wiadomo ceny najmu lokalu w dobrym miejscu jest wysoka, ale przekłada się bezpośrednio na ilość odwiedzających. Przykładem jest restauracja Wega Orzesze, umiejscowiona blisko drogi ekspresowej S 81 z Żor do Katowic. To miejsce daje spory napływ podróżujących klientów.

Bardzo ważny jest również wystrój wnętrza oraz odpowiednia promocja. Warto w tym celu stworzyć stronę na facebooku albo instagramie na której pojawiać się będą aktualności albo różne kody rabatowe dla użytkowników tych portali.

Można wiele mówić o tym jak ważne są detale w restauracji takie jak miejsce czy wystrój, ale ludzie przede wszystkim przychodzą dobrze zjeść. Jeśli w restauracji nie ma dobrego jedzenia to nieważne jak piękna by była, nie przyciągnie klientów do środka. To ile serca włożymy w to co będziemy serwować gościom prędzej czy później zaprocentuje. Oczywiście jeśli sami nie posiadamy dobrych umiejętności kucharskich musimy zatrudnić doświadczonego kucharza. Razem z nim tworzymy menu, zwracając jednak uwagę na to, aby nie było zbyt obszerne i posiadało dania spójne a nie mieszankę smaków z całego świata. Lepiej się skupić na kuchni polskiej albo włoskiej niż na siłę próbować serwować ludziom wszystko na co tylko mają ochotę.

 

Zaplanuj oszczędności na działanie restauracji

Podczas zakładania restauracji potrzebujemy na start dosyć pokaźnych oszczędności, bowiem już od pierwszego miesiąca musimy opłacić cały personel, czynsz najmu i koszt zakupu sprzętu kuchennego oraz składników. Trzeba się liczyć z tym, że początki mogą być trudne i od razu nie wyjdziemy na plus, dlatego warto zabezpieczyć się na przynajmniej dwa, trzy miesiące strat. Jeśli jednak biznes wypali może generować spore zyski.

Aby zdobyć nowych klientów warto wyróżnić się spośród konkurencji czymś nowym, nietuzinkowym. Można dać chwytliwą nazwę, wnętrze urządzić w zaskakujący sposób, serwować potrawy wegetariańskie i wegańskie albo pozwolić na odwiedzanie naszego lokalu ze swoimi psami. Pomysłów jest mnóstwo i wszystko zależy od kreatywności właściciela. Przed podjęciem decyzji o otworzeniu własnej restauracji warto pochodzić po innych, popytać, a może nawet zatrudnić się na próbę aby poznać funkcjonowanie lokalu od podszewki.

Własna restauracja jest marzeniem wielu osób,jednak często wielu restauratorów mimo początkowego sukcesu po pewnym czasie ogłasza upadłość, bowiem w tej branży można tak samo szybko odnieść sukces jak i zaliczyć bolesną porażkę. Cały czas trzeba się rozwijać, bo konkurencja nie śpi i robi wszystko aby przyciągnąć klientów do siebie.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *